Τι σημαίνουν τα αρχικά Π.Ο.Τ.Α.? Περιοχή Ολοκληρωµένης Τουριστικής Ανάπτυξης σημαίνουν, και αποτελεί αυτό το "εύρημα" μια κάλυψη, μια παραλλαγή δλδ του εγκλήματος που βρίσκεται προ των πυλών, έτοιμο να τελεστεί σε βάρος του περιβάλλοντος.
Πάμε στο δεύτερο μέρος τώρα. Τι σημαίνει "Ολοκληρωμένη" τουριστική ανάπτυξη; Η σκέτη ανάπτυξη είναι μισή; Βλέπω το φάντασμα της τουριστικής ανάπτυξης σαν μια υστερική ξανθιά (βαμμένη, ε) κυρία που ωρύεται στην τιβι «ΑΦΗΣΤΕ ΜΕ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΩ» λέγοντας.
Τρίτο μέρος. Πώς η τουριστική ανάπτυξη ολοκληρώνεται; Με ένα δονητή, φυσικά, σε σχήμα μπαστουνιού γκολφ.
Τέταρτο μέρος. Η ολοκλήρωση έρχεται μετά την εισαγωγή του γκολφ και ο αναπτυξιακός αυτός οργασμός απαιτεί μπόλικα υγρά. Νερό, επι του προκειμένου. Το οποίον νερό θα βρεθεί από τα ποτάμια, τις λίμνες, τα πηγάδια.
Πέμπτο μέρος. Εχουμε άφθονα νερά στη χώρα μας; Οχι, κατηγορηματικά ΟΧΙ -σαν του 1940 περίπου σε μέγεθος.
Πού πας λοιπόν, ωρέ Καραμήτρο..? ε..? (σόρρυ, Κωνσταντακόπουλε, ήθελα να γράψω)
Αλλά... τι φταίει ο εν λόγω εφοπλιστής μεγαλοκτηματίας και εκκολαπτόμενος βιομήχανος τουρισμού; Αφού βρίσκει, τα κάνει τα θαύματά του! Γιατί είναι θαύμα να κάνει τη Μεσσηνία αγνώριστη. Να ξεράνει τον τόπο μαζεύοντας τα νερά για τα γήπεδα του γκολφ που θα ολοκληρώσουν την τουριστική ανάπτυξη και μετά, όταν ξεραθούν και αυτά, μη την είδατε την ανάπτυξη! Ούτε γκολφ, ούτε τουρίστες, ούτε νερό, πάπαλα! Οι τσέπες όμως του εν λόγω και μερικών ακόμα τσιρακιών (και ημετέρων) θα βρεθούν τίγκα και θα αδειάσουν σε καμιά τράπεζα του εξωτερικού για να ζήσουν καλά τα τρισέγγονά τους -κι εμείς με καλύτερη τύφλα...
-->> περισσότερα και αναλυτικά και επιστημονικά και τεκμηριωμένα, εδώ:
http://galera.gr/magazine/modules/articles/article.php?id=190
_________________
ΣΗΜ.1. Η λέξη "ολοκλήρωση" είναι καλά διαλεγμένη, όπως και τόσες άλλες λέξεις που ακούγονται ωραία και παραπλανούν, όπως λ.χ. "αειφορία" και άλλες όμορφες και πιασάρικες λέξεις -ψάξτε το λίγο και μόνοι σας.
ΣΗΜ.2. το ίδιο ποστ ανέβηκε και εδώ:
http://rodiat7.blogspot.com/2007/10/blog-post_13.html
http://anadasosi.blogspot.com/2007/10/blog-post_13.html
7 σχόλια:
Επειδή, λοιπόν, τα λαμόγια χρησιμοποιούν "λέξεις που ακούγονται ωραία και παραπλανούν, όπως λ.χ. "αειφορία" και άλλες όμορφες και πιασάρικες - ψάξτε το λίγο και μόνοι σας", γιατί να μην επιμένουμε κι εμείς σε λέξεις και ενέργειες που ΑΔΙΚΑ τις φοβούνται, όπως ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ, ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ΣΥΧΝΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ;
Στη Μεσσηνία ο κόσμος έχει άλλη άποψη.
Καλό είναι κάποια στιγμή να μίλησουμε και με στοιχεία σχετικά με τα όσα μπορεί να προσφέρει η ΠΟΤΑ όχι μόνο στη Μεσσηνία αλλά και στους Μεσσήνιους γενικότερα. Όλες οι κατηγορίες για την επιβυράνση του περιβάλλοντος δεν στηρίζονται σε επστημονικά αποδεκτές απόψεις. Επιτελούς ένα σημαντικό έργο γίνεται στη χώρα ας αφήσουμε πίσω τα μικροσυμφέροντα και τους λαικισμούς... είδαμε που έχουν φέρει τη Μεσσηνία μας... είναι από τις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης!Ήρθε η ώρα η Μεσσηνία να βγει απο το περιθωρίο και όλοι οι Μεσσηνίοι πρέπει επιτέλους να βοηθήσουμε ενεργά σε αυτό.. Όλα τα άλλα εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες...
kalofer, ο χρόνος είναι ο μόνος αρμόδιος να επιβεβαιώσει τις ελπίδες μας. Τα σχετικά παραδείγματα λένε διαφορετικά πράγματα, που αντιστέκονται στις ελπίδες για καλύτερη ζωή των μεσσηνίων. Οι μεσσήνιοι θα πρέπει να πατήσουμε στα πόδια μας και να πάψουμε να περιμένουμε από άλλους βοήθεια. Οι άλλοι, οι επιχειρηματίες γκολφατζήδες δλδ, τη τσέπη τους κοιτάζουν, εμάς μας βλεπουν μόνο όσο χρειάζεται για να πετύχουν το στόχο τους: να παραδώσουμε τα νερά μας, την εργασία μας, κλπ.
..και κάτι τι ακόμα.. Αν νομίζουμε ότι οι επισκέπτες των πολυτελών τουριστικών εγκ/σεων βγαίνουν -έστω για μια βολτίτσα- έξω από τους κλειστούς χώρους των εγκ/σεων αυτών, είμαστε βαθειά νυχτωμένοι..
Δες πώς λειτουργούν διεθνώς τα σχετικά κόλπα. Διαμένουν, τρέφονται, διασκεδάζουν εντελώς αποκλεισμένοι στα πολυτελή τουριστικά κέντρα.
Rodia,αντικειμενικά θα υπάρχουν οφέλη για τον τόπο μας και πρέπει να το αναγνωρίσεις. Χιλιάδες άνθρωποι θα βρουν δουλειά και η Μεσσηνία μας θα γίνει γνωστή απ' άκρη εις άκρη του κόσμου ως διεθνής τουριστικός προορισμός. Αρχαία Μεσσήνη, Κορώνη Μεθώνη Μάνη Καλαμάτα είναι μέρη που είναι αδύνατον να μην επισκεφθεί κάποιος στη Μεσσσηνία..ας μην είστε πάντα κακοπροαίρετοι όταν κάτι μεγάλο και καινούριο γίνεται στη χώρα μας. Όσο για τα νέρα δεν με έχουν πείσει τα στοιχεία που εμφανίζετε οτι αποδεικνύουν κάτι τέτοιο αντιθέτως τα βρίσκω έολα. Δεν έχει σημασία αν το έργο το κάνει επιχειρηματίάς ή το κράτος σημασία έχει η ανάπτυξη και πρόοδος του τόπου μας.!
~~vasichal, δεν αντιλέγω ότι ίσως να εργαστούν ντόπιοι στα έργα κατασκευής, αλλά πέρα από αυτή τη συμμετοχή δεν βλέπω φως. Η Μεσσηνία δεν θα γίνει γνωστή, θα γίνει γνωστό το κέντρο πολυτελείας, το οποίο λίγο ενδιαφέρει τους υψηλού τουρισμού επισκέπτες πού ακριβώς βρίσκεται.
Τα κέντρα αυτά λειτουργούν διεθνώς σε πολύ κλειστό κύκλωμα. Πιο κλειστό κι από τα γαλλικά Mediterane, αν έχεις ακουστά. Μια επίσκεψη σε σχετικούς τόπους θα σε πείσει.
..και.. δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο.. τουλάχιστον θετικό.. Αν γίνει (που το απεύχομαι, για χάρη της Μεσσηνίας) θα το δούμε..
Σύμφωνώ με τα κρίσιμα ερωτήματα που θέτετε αλλά επειδή μελετώ ερευνητικά το είδος της μονάδας έχω να σας πω οτι κατά το παρελθόν και ειδικά στην Ισπανία έγιναν εγκλήματα. Αλλά αυτό δε σημαίνει οτι κάθε integrated resort είναι κατά του οικοσυστήματος. Οι συγκεκριμένοι επενδυτές είναι Μεσσήνιοι αλλά έχουν ενδιαφέρονται για το περιβάλλον (Πρόεδρος HELMEPA). Σας παραθέτω μερικές ενδιαφέρουσες ειδήσεις που βρήκα απο Μεσσηνιακές εφημερίδες.
Εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης επισκέφτηκαν την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου την “Costa Navarino”, προκειμένου να συζητηθούν πεδία συνεργασίας σε θέματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης και διαχείρισης.Πρόκειται για μια σημαντική επίσκεψη τόσο για την “Costa Navarino” όσο και ευρύτερα για την περιοχή της Μεσσηνίας, καθώς το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης διακρίνεται παγκοσμίως για το επιστημονικό δυναμικό του και το ερευνητικό του έργο στον τομέα του περιβάλλοντος. Eίναι ένα από τα πρώτα ιδρύματα που εκπόνησε μελέτες για τις κλιματικές αλλαγές και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μάλιστα, ο καθηγητής Svante Arrhenius του Πανεπιστημίου της
Στοκχόλμης, που τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ το 1903, ήταν εκείνος που ανακάλυψε το φαινόμενο του θερμοκηπίου. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
Σίγουρα πρέπει να ενδιαφερόμαστε για την πορεία της επένδυσης και να την συνδιαμορφώσουμε. Έχω μελέτες απο αντίστοιχες περιπτώσεις (Inskeep E, M. Kallenberger, “An Integrated Approach to Resort Development-six case studies, World Tourism Organization, A Tourism and the Environment Publication, 1992) όπου φαίνετε οτι οι συγκεκριμένες μονάδες απορρόφησαν ανθρώπινο δυναμικό απο τις γύρω περιοχές , δεν μπορούν να κρατήσουν εντός τους πλούσιους πελάτες τους και σεβάστηκαν το περιβάλλον. Εως τώρα τα δείγματα γραφής της επένδυσης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση (βιοκλιματική αρχιτεκτονική, χαμηλά κτίρια εμπνευσμένα από τα παραδοσιακά Μεσσηνιακά χωριά, ελάχιστη κάλυψη, φωτοβολταϊκό πάρκο, χρήση γεωθερμίας, συνεργασία με Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία και μελέτες για την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος) Είμαι στη διαθεσή σας να σας στείλω το άρθρο. Και να σκεφτήτε οτι στη περιοχή αυτή κάποιοι ήθελαν να φτιάξουν εργοστάσιο λιγνίτη και αυτό εμποδίστικε. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε οτι επενδύσει και πράσινη ανάπτυξη ακόμη και σε μεγάλες μονάδες είναι μονόδρομος.
Δημοσίευση σχολίου